Kom ud af kløerne på OTA’erne og tjen 18-30% mere

Indlæg skrevet af:

Charlotte Lybech Mendes

Head of Marketing & Creatives

Hvis du er i hotel- eller rejsebranchen, er der også stor sandsynlighed for, at du er i et “parforhold” med dealsites og OTA’er (online travel agents). Og måske føles det mest af alt som et tvangsægteskab. Men hvad hvis jeg fortæller dig, at gæsterne kan strømme ind på dit hotel helt uden brug af eksterne bookingplatforme?

Dealsites og OTA’er har gjort det nemmere for forbrugerne at finde dit hotel. Men de tager en bid af kagen, og som hotelejer kan det koste dig dyrt. Typisk tager OTA’er 18% af indtjeningen, og dealsites tager hele 30%. Udover at afgive en del af din indtjening får du heller ikke selv mulighed for at indhente dine gæsters data. Dem tager de forskellige dealsites nemlig også.

Du mister samtidig en rigtig god mulighed for at skabe en relation til de gæster, der kommer gennem disse eksterne agenter. Og når du giver gæsterne en god oplevelse, tilknytter de den til dealsitet i stedet for til dit hotel. Der er dermed stor chance for, at kunderne næste gang booker via samme dealsite i stedet for samme hotel og dermed vælger et konkurrerende hotel.

Og selvom det er vældig rart for OTA’erne og dealsitesne, hjælper det ikke din forretning, som jo egentlig er dér, den største del af arbejdet ligger, når den gode oplevelse skal skabes.

Kom ud af kloeerne på OTA'erne

Brug eventuelt agenter i opstartsfasen

Som jeg ser det, kan det faktisk være en udmærket mulighed at bruge agenter og lignende partnere, hvis man er i opstartsfasen. Det kan sammenlignes, med at mange benytter affiliates, når de eksempelvis ønsker at udvide til nye lande. Tilbage i 1997 – 2000 var der mange, der brugte agenter, fordi de endnu ikke selv havde online booking. Dengang kom 10% af gæsterne måske fra online booking – hvor det idag nærmere er 90%. På det tidspunkt blev det derfor også en naturlig del af forretningen at lade agenterne om at booke. I dag betyder det desværre bare, at man giver dem en alt for stor del af forretningen.

Fordelen ved at vinde loyaliteten tilbage

Hvis du i stedet kan få gæsterne til at booke hotelopholdet direkte hos dig, giver det dig mulighed for at indsamle gæstens data og bruge disse til fremtidig markedsføring. Via gæstens mail kan du desuden skabe og opretholde relationen ved at holde gæsten opdateret på nye tiltag, specielle ophold eller rabatter.

Det giver en større chance for at gøre dine gæster til loyale kunder, der besøger dit hotel igen og igen – og helt uden at du skal betale penge til dealsites og OTA’er.

Samtidig giver den indsamlede data dig mulighed for at gøre gæstens hotelophold til en endnu bedre oplevelse. Når du har data på dine gæster, åbner en verden af nye muligheder sig.

Du kan eksempelvis forbedre dine gæsters ophold via tjenester som Digital Guest. Digital Guest er en digital gæstebog, der kan fyldes med praktiske informationer, anbefalinger og tilbud. Og den kan skræddersys, så det passer med dit hotels image og design. Gæstebogen er også en oplagt måde at opsælge til hotelgæsten under opholdet. Gør opmærksom på rabatter i spaen, restaurantens menu eller giv en øl til de konferencegæster, der vil bytte med sin mailadresse.

Det kan både øge dit salg og være med til at give dine gæster en ekstraordinær god oplevelse.

 

 

Markedsføring uden OTA’er

Når du ønsker direkte bookinger, skal du selvfølgelig stadig gøre en indsats for at markedsføre dit hotel til potentielle gæster. Her anbefaler vi, at du flytter dit nuværende marketingbudget over til kanaler, som kan bidrage til at vinde loyaliteten tilbage, og hvor du selv råder over den vigtige data om dine gæster. Her er markedsføring på Googles kanaler, Facebook annoncering og SEO rigtig gode muligheder.

Hvis en stor del af dine bookinger på nuværende tidspunkt er afhængige af eksterne agenter, er det naturligvis ikke noget, man bare lige gør fra den ene dag til den anden. Jeg anbefaler derfor, at du trinvist flytter budgettet over en periode. Det er et større projekt, der både kræver planlægning og løbende justeringer. Og så kan det være en god ide at teame op med eksperter, der har erfaring med lignende cases.

At komme ud af kløerne på OTA’er og dealsites kan altså være tidskrævende. Men det kræver ikke nødvendigvis, at du øger dit markedsføringsbudget – blot at du fordeler det mere hensigtsmæssigt.

På sigt giver det både mulighed for større indtjening og en mere uafhængig forretning.

Ønsker du at høre mere?

Vil du at høre mere om dine muligheder for at få større udbytte af den investering, du lægger i din markedsføring? Udfyld formularen og bliv kontaktet.

Jeppe Fredborg

SEM Team Lead

Flere blogindlæg

Vi har allerede samlet og delt en masse viden: