Indlæg skrevet af:
Eva Eriksen
Marketing Specialist
Krig, kriser og corona har præget verden den seneste tid, men hvordan kommer det til udtryk i forbrugeradfærden i de kommende år, og hvad betyder det for dig som virksomhed og brand? Det har reklamebureauet Dentsu undersøgt.
Megatrends
Hvert år udpeger reklamebureauet Dentsu otte til 10 megatrends, som bliver skelsættende for forbrugeradfærden de næste tre til syv år. I dette blogindlæg vil jeg præsentere dig for tre af dem. Studiet hedder Pulse – i år Pulse23.
Newstalgia
Trend 1: En nyfortolkning af en svunden tid
Når verden synes usikker, er det en kendt adfærdsstrategi at søge mod simplere tider. Tilbage til dengang vi var unge og havde færre bekymringer. Det er i allerhøjeste grad også tilfældet i disse år.
Lige nu topper David Guetta og Bebe Rhexa hitlisterne med nummeret “I’m Good”, hvilket er en nyfortolkning af Eiffel 65-hittet “I’m Blue” fra 1998. Fjerde sæson af ‘Stranger Things’ ruller over Netflix-skærmene, der byder på ægte SciFi-stemning fra 80’erne, og McDonald’s har nu lanceret en happy meal for voksne, der giver forbrugeren mulighed for at mindes en svunden tid.
Det er et lille nostalgisk quickfix i hverdagen via sanserne, som kan vække følelsen af, at fremtiden er mere overskuelig, end den umiddelbart ser ud til at blive.
Så hvordan kan man bruge Newstalgia?
Fortidens simplere tider og nøjsomme initiativer såsom bilfrie søndage, slæbesild og genbrug kan inspirere fremtidens løsninger. Moderne teknologi kan give de gamle dyder et twist af noget nyt.
Derfor skal brands i 2023 være i stand til at skabe oplevelser, der kombinerer fremtidens digitale muligheder med fortidens trygge genkendelighed. På længere sigt kan de simple initiativer fra fortiden bane vejen for flere bæredygtige og digitale kvalitetsløsninger.
ESG-Marketing
Trend 2: Tag ansvar som virksomhed
Når krisen kradser, kalder forbrugerne på handling. Omgående handling. Og hvis de offentlige institutioner og myndigheder hænger i bremsen, kigger forbrugerne til kommercielle brands for initiativ og ansvarstagen.
I juni så vi eksempelvis flere globale virksomheder træde i karakter, da den amerikanske højesteret afskaffede den føderale rettighed til abort i USA. Giganterne Amazon, Meta og Disney var omgående ude og forsikre deres medarbejdere om, at de ville kunne få dækket eventuelle rejseomkostninger, i tilfælde af at de var nødt til at rejse til en anden stat for at få foretaget en legal abort.
Et mere ‘nudgende’ eksempel er den svenske hvidevarekoncern Electrolux, der har gentænkt køkkenkonceptet med bæredygtigheden i fokus. Køkkenet er indrettet til at vækste og bevare frugt og grønt. Det er udstyret med AI og sensorer, der hjælper forbrugeren til at handle smartere og minimere madspild, og så er køkkenet udstyret med innovative maskiner, som er designet til at fremhæve og forbedre smagsoplevelsen af maden.
Så hvilke initiativer skal tages i 2023?
Brands skal tage hele ESG-området mere til sig – tænke bæredygtigt både i forhold til klimaet, medarbejderens ve og vel og det gode liv for forbrugeren. Virksomheder skal i højere grad udvikle produkter, der udelukkende giver forbrugeren mulighed for at agere ansvarligt.
Anti-Marketing
Trend 3: Trods de traditionelle marketing-dyder
Reklamer er forstyrrende, irriterende og irrelevante – det mener forbrugerne. En gennemsnitlig forbruger bliver dagligt mødt af over 8000 reklamer, hvorfor vi er blevet mere kritiske over for budskaberne. Det betyder, at vi fremover stiller højere krav til transparens og relevans i reklamer og medier.
Derfor falder det i god jord, når brands står ved deres fejl og begrænsninger. Eksempelvis udtalte stifteren af det danske modebrand Ganni følgende i deres bæredygtighedsrapport fra 2020:
“Lad mig starte med at sige: vi identificerer os ikke som et bæredygtigt brand, det har vi aldrig gjort, og vi ved ikke, om modeforbrug nogensinde bliver bæredygtigt. Men vi går på arbejde hver dag i ønsket om at gøre det bedre.”
Et andet eksempel er dating-appen Hinge, der de seneste år har kørt kampagnen: The dating app designed to be deleted. Dating skal helst kun vare i en begrænset periode, ellers har appen – for langt de flestes vedkommende – ikke været en succes. Meningen er at finde en partner, og når det er sket, ophører appens funktion. Hinge kender sit produkts begrænsninger, og ved at markedsføre sig på det bliver brandet mere appellerende.
‘Walk the talk’
Det britiske bryggeri Brewdog annoncerede i november 2022, at de er ‘stolte anti-sponsorer af VM’. Hver gang der blev købt en Lost Lager under turneringen, donerede Brewdog penge til at bekæmpe misbrug af menneskerettigheder.
Brandet er dog senere blevet kritiseret for ikke at have rent mel i posen, da journalister har snuset sig frem til, at Brewdog under VM sponsorerede fanzoner i England og solgte øl i Qatar via tredjepartsleverandører.
Så hvordan udføres succesfuld anti-marketing i 2023?
Virksomheder skal være transparente over for deres kunder. De skal skabe overraskende indhold ved at stå ved produktets begrænsninger eller virksomhedens knap så imponerende resultater. På den måde kan brands bekæmpe utroværdighed i branchen – og det vil blive belønnet af forbrugerne.
Har du brug for hjælp til din marketingstrategi?
Skriv dig op her.
Er du interesseret i at høre, hvordan du kan inkorporere forbrugertrends i din marketingstrategi, så er du velkommen til at kontakte os.
Hos Green.Click hjælper vi blandt andet vores kunder med at udvikle dag-til-dag content, ongoing kampagner og komplette forretningskoncepter.
Eva Eriksen
Marketing Specialist
![]()
Vi har allerede samlet og delt en masse viden: