Hvilke backlinks er gode? Og hvilke skader mit website?

Indlæg skrevet af:

Green.Click

Det er bestemt ikke al linkbuilding, der er god linkbuilding! Så det er en god ide at sætte sig ind i, hvornår et link er godt eller dårligt – ikke mindst fordi et website kan risikere at blive straffet for de dårlige links.

Før i tiden var alle links mere eller mindre gode links. SEO-arbejdet bestod i at få flest muligt til at linke til ens website og det var i princippet ligegyldigt, hvor disse links kom fra, da de alle gav værdi for siden. Det betød også, at mange websiteejere købte de såkaldte inder-links, forum-links, gæsteblogs-links og benyttede sig af linkkataloger, hvor linkbyggere smed links på alverdens lavkvalitets websites. Disse opgaver kunne tit styres med et program, der selv oprettede de forskellige links automatisk.

Der var med andre ord ingen grænser for, hvor links til et website blev placeret. Samtidig var kvaliteten på de websites linksene kom fra i realiteten også ligegyldig, da søgemaskiner ikke skelnede mellem links. De vurderede dermed ikke, om der rent faktisk var tale om et link med en fornuftig sammenhæng til det pågældende website, eller der var tale om et placeret link, som kun havde til formål at skabe manipuleret linkværdi.

Hos Green.Click har vi fravalgt at bygge denne type af links, da det er direkte imod Googles retningslinjer, men afviser ikke, at nogle af denne type links stadig kan give en kortvarig effekt. Dårlige links kan på sigt føre til, at et website bliver straffet, hvilket er en risiko, vi ikke ønsker at udsætte vores kunder for. Der findes dog fortsat leverandører, der benytter sig af metoden, men vores råd er at være meget påpasselig med at købe sig til links af denne type.

Google siger stop

Google har ændret deres holdning til linkbuilding og skelner i høj grad mellem gode og dårlige links. Overordnet kan man sige, at gode links er dem, som skabes på baggrund af indholdet på siden og dårlige er blandt andet dem, hvor betalte linkbyggere smider links på alverdens websites, enten af lav kvalitet eller hvor det ikke har relevans.

Google bruger i dag deres “Pingvin algoritme” til at identificere de websites, som overtræder Google guidelines om links. Algoritmen er siden 2012 blevet forfinet og er i september 2016 blevet en algoritme, der opdateres i realtid. Dette var ikke tilfældet da den kom ud, hvor den blot blev kørt én til to gange om året. De websiteejere som eksempelvis køber linkbuilding fra spamblogs, kommentarspam eller artikeldatabaser, overtræder Googles guidelines og skaber derfor en skæv linkprofil. Google kan give en skæv linkprofil en straf i form af udelukkelse i søgeresultaterne på enten domænet eller på specifikke søgeord.

Googles filter sorterer links og klassificerer dem som “gode” eller “spamlinks”. Indgående links, som har overtrådt Googles guidelines for links, kan, i yderste konsekvens, smides ud eller få en forholdsvis dårlig placering i Googles indeks. Det kan konkret betyde, at den organiske trafik til et website forsvinder mere eller mindre med dags varsel, og at stilhed med ingen eller kun få organiske besøg indtager siden i en længerevarende periode.

Googles strafproces kan være automatiseret (algoritmebaseret) eller manuel, hvor en redaktør fra Google er inde på et websites profil og efterfølgende vurderer, at den skal ud af Googles indeks. Hvis der er tilknyttet en Google-konto til det pågældende domæne, vil Google sende en e-mail om den manuelle gennemgang, hvor ejeren af siden informeres om udelukkelsen.
Siden Pingvin algoritmen blev indført, har den dræbt mange websites ved at fjerne eller udelukke sider, der overtræder grænsen for webspam på specifikke søgeord i Googles indeks.

 

Forskellige typer af links

Der er forskellige former for links afhængigt af, hvordan de er opstået.

Earned links
Earned links er links, som opstår på grund af indholdet på siden. Denne type links kan betegnes som ‘naturlige’ links, da de opstår på baggrund af relevant interesse og en opfattelse af, at indholdet er af god kvalitet.

Acquired links
Acquired links er typisk links fra webkataloger og links, som virksomheden selv går ud og skaffer fra forskellige steder, såsom reklamer, blogs, fora osv.

Redaktionelle links
Disse er links som ikke er betalt for, men som anvendes af f.eks. presse og nyhedsmedier, hvor virksomheden omtales via f.eks. pressemeddelelser og artikler med redaktionel karakter.

Bemærk! Under denne kategori er der mange websites på nettet, som udgiver sig for at være nyhedsmedier, men reelt intet har med sådanne at gøre og mere er falske pressetjenester. Det kan tydeligt ses på den måde, de såkaldte pressemeddelelser ser ud. De bærer mere præg af markedsføring og blogindlæg, end af journalistisk bearbejdet presseinformation.

En sund linkprofil – som en del af SEO

Linkbuilding er stadig en betydelig del af SEO, men den har i væsentlig grad ændret karakter i forhold til de gode gamle cowboy-dage, hvor links fra Gud og hver mand var effektive i optimeringsprocessen.

En sund linkprofil bygger nu primært på earned links, hvor der i mindre omfang også kan være unaturlige links. Vi anbefaler dig derfor at skabe eller fortsat fastholde en sund linkprofil, hvor udgangspunktet bl.a. er Googles guidelines for links, da det kan bidrage til en langvarig tilstedeværelse af dit website i Googles søgeresultater.

Flere blogindlæg

Vi har allerede samlet og delt en masse viden: