Strukturerede data – Schema Markup

Indlæg skrevet af:

Green.Click

Schema.org bygger på et etableret samarbejde i mellem søgemaskine giganterne – Google, Bing, Yandex, og Yahoo!  Disse tags er udviklet til bedre at kunne fortolke det indholdsmæssige på det enkelte website. Ved at tilføje Schema markup til websites HTML, så kan der opnås bedre resultater og derved en bedre placering i SERPS  – (Søgemaskinernes resultatlister)

Struktureret data, er data organiseret i forhold til emne på det enkelte website og på de enkelte websider. Når data er organiseret, så har søgemaskinerne lettere ved at se hvilket indhold, der sammen med sidernes emner er retningsgivende for indholdet på siden, hvilket forbedrer muligheden for korrekt indeksering og bedre placering i resultatlisten på f.eks. Google.

 

 

Hvad adskiller sidens indhold fra Microdata (Schema Markering?)

Et websites sider har en betydning for brugerne, når websitets sider læses, men søgemaskiner har en mindre eller begrænset mulighed for på samme måde at identificere indholdet og betydningen. Når der tilføjes disse ekstra tags til HTML på de enkelte websider, med klare budskaber til søgemaskinerne i forhold til det indholdsmæssige på siden, så har de bedre mulighed for at placere det i søgeresultaterne ud fra det indholdsmæssige, så derfor er der en egentlig SEO værdi for websitet i at have Microdata på siderne.

Lad os begynde med NAP data

NAP data dækker over virksomhedsnavn, adresse, telefonnummer og andre data som f.eks. virksomhedens åbningstider etc. Denne type struktureret data hjælper Google til at placere websitet korrekt i forhold til lokale søgninger. Derfor bør denne type Schema markering anvendes i forbindelse med lokal SEO.  Yoast SEO plugin kan håndtere disse begrænsede data (NAP) for brugere af WordPress.

Man skal være meget omhyggelig når der skrives NAP data – som struktureret data på websitet. Der skal være fuldstændigt lighed imellem virksomhedsnavnet, adressen og telefonnummeret.  Eks. telefonnummeret skal skrives fuldstændig på samme måde, som det fremgår på siden og i f.eks. Google local search, Google+, Facebook og lignende steder.

Schema markeringer anvendes til mange formål udover firmanavn og adresse mv.  F.eks. kan indhold på den enkelte webside markeres med schema form til begivenheder såsom artikler, produktbeskrivelser, event, kurser og vurderinger (Review) etc.

Derfor bør virksomheder, der ønsker at forbedre sine resultater i søgemaskinerne have fokus på microdata med Schema Markup, der giver mulighed for at vise vigtige oplysninger, såsom åbningstid, udtalelser, anmeldelser, menuer og lignende informationer.

 

Schema data fungerer på denne måde:

Der anvendes en speciel kode, der placeres i websites header.

< div itemscope itemtype=”http://schema.org/LocalBusiness” >
< span itemprop=”name”>Green Click< /span >
< div itemprop=”address” itemscope itemtype=”http://schema.org/PostalAddress”>
< span itemprop=”streetAddress”>Lyngvej 1< /span >
< span itemprop=”addressLocality”>Aalborg< /span >,
< span itemprop=”addressRegion”>CA< /span >
< span itemprop=”postalCode”>9000< /span>
< /div >
Phone: < span itemprop=”telephone”>70 230 540< /span>
< a href=”http://googlemapsurl.com” itemprop=”maps”>URL of Map< /a>
< /div>

Anmeldelser og Udtalelser

Det kan være en fordel at anvende Schema markering til udtalelser- og virksomhedsanmeldelser. Det er muligt at henvise til links til virksomhedens online anmeldelser, som vil hjælpe til med  at få websitet hurtigere indekseret og ranket korrekt i de forskellige søgemaskiner.

 

Et eksempel fra Schema.org som viser markering med anmeldelser:

< div itemprop=”review” itemscope itemtype=”http://schema.org/Review”>
< span itemprop=”name”>Ros< /span> –
by < span itemprop=”author”>Grethe< /span>,
< meta itemprop=”datePublished” content=”2017-04-01″>April 1, 2017
< div itemprop=”reviewRating” itemscope itemtype=”http://schema.org/Rating”>
< meta itemprop=”worstRating” content = “1”>
< span itemprop=”ratingValue”>1< /span>/
< span itemprop=”bestRating”>5< /span>stars
< /div>

Dokumentation fra Schema org kan læses her.

Googles guide til Structured Data

Bings guide til Structured Data

Der findes plugin og extensions til mange af de gængse CMS løsninger på markedet, hvor det er muligt at taste indtaste disse data, nogle henter sågar selv indhold og fylder i Schema Markup felterne. Dette bør man imidlertid være yderst forsigtig med. Når noget går på automatik, så opstår der som regen næsten altid problemer.

Jeg har set websites, hvor der på siderne var skrevet på et sprog og i sidernes microdata var anvendt et andet sprog, forvirret, ja, man hvordan fortolker en søgemaskine det? Det går op i Anders And! Så derfor vær yderst forsigtig med automatik, hvor det hentes data fra eksisterende indhold i databasen og fyldes ind i microdata felterne.

Når man anvender microdata, det kan være i den lille version (NAP Data) eller i udvidet version, hvor der bruges de forskellige muligheder indenfor artikler, nyheder, anmeldelser etc. så er det vigtigt at validere disse data efterfølgende.

 

Testværktøj til microdata stillet til rådighed af Google

Google stiller et værktøj til rådighed til disse test, Det kan findes her testværktøj til Structured Data – Værktøjet kan også tilgås direkte fra Webmaster Console, hvis det er sat op. Det siger næsten sig selv, at der må ikke være fejl ved test af de enkelte websider, er der fejl, så få dem rettet inden de bruges.

Rigtig god fornøjelse med microdata.

Flere blogindlæg

Vi har allerede samlet og delt en masse viden: